Ha valami igazán egyedit szeretnél...

Egy egyszerű dísz vagy használati tárgy is lehet különleges, ha személyessé tesszük gravírozással. Bármilyen alkalomra.

-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.

Jedan običan predmet može da bude poseban poklon.Graviranje na staklo i ogledalo za svaku priliku.



2011. 03. 30.

GRAVIR

Gravírozás

Ez a technológia manapság főként kisebb ajándéktárgyak egyedi díszítésére szolgál. Bármilyen anyagú tárgy felületébe lehet tetszőleges feliratokat, ornamentális mintákat maratni, amellyel a szokványos ajándéktárgyakat személyre szólóvá lehet tenni. A reklámozásban is nagy szerepe van. Az egyre növekvő igényeknek megfelelően ma már ez a tevékenység is nagyrészt komputerizált, azaz a kiválasztott díszítéseket számítógép vezérlésű precíziós marógépek végzik el, hihetetlen pontossággal és igényességgel.

A gravírozás maga azonban régi technológia, azelőtt főként drága ékszerekbe vésettek különféle emlékeztető feliratokat, dátumokat. A gravírozás e mellett az üvegiparban is megszokott volt. A különféle finom és drága ólomkristály dísztárgyakat művészi igényű, ám a szokásos csiszolási technikával nem elkészíthető díszítések bemarásával tették értékesebbé, mívesebbé.
Sok esetben - a csiszolt és a gravírozott mintákat kombinálva alkalmazva - drága üvegkészletek kerültek és még ma is kerülnek ki az avatott üvegcsiszoló és gravírozó mesterek keze alól. Az ilyen mintázatok az adott anyagvastagsághoz igazodóan változó mélységűek, és gyakran dombormű hatásúak. A kimart minták matt felületűek, és a beeső fényben a figurális díszek kidolgozottságnak megfelelően domború hatásúak. Ez különösen jól érvényesül a sima fényes üvegfelületeken.
A gravírozás végeredményben egyfajta finom marási eljárás, amelynek során az adott motívumok az anyag felszínébe mélyítve kerülnek kialakításra. A szerszám csak a hagyományos ékszereknél finom véső, más esetekben viszont nagy sebességgel forgó, és általában gyémánt marófej, amelyet számítógép vezérelt mechanizmus irányít. Ez a mechanikus gravírozás, amellyel főleg fémekbe, különféle felületi bevonattal ellátott ún. kétrétegű anyagokba lehet szöveget vagy egyéb motívumokat a felületbe mélyítve kialakítani. Ennek speciális formája a karcolásos eljárás, amelynél a mintákat a gyémántfej az anyagba mélyített barázdákkal alakítja ki. A díszítést így sűrűn egymás mellé húzott vonalak együttes látványa formálja. Főként sík plaketteken, névtáblákon, kisebb cégtáblákon stb. alkalmazzák.

Bár a gravírozás hagyományos módja nagy gyakorlatot igényel, az ügyes kezűek is megkísérelhetik az egyszerűbb fogások elsajátítását. Ehhez természetesen kell egy e célra megfelelő kis gravírozó gép és a gyakorláshoz néhány kisebb befőttes üveg. A minták felületbe marásához a kiválasztott géphez jár legalább egy-két gyémántszemcsés marófej, amit a gép patronjába fogva máris munkára lehet fogni.

------------------------------

Napisatcu i na srpskom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók